A Gelléri Vendégház

Akár titkos helynek is bevezhetnénk a felsőörsi Gelléri Vendégházat és Borteraszt, habár mindössze hárpm kilóméterre van a Balatontól és Veszprém is percek alatt elérhető innen autóval, mégis távol esik a város zajától, egy ősi szőlőbirtok közepén. Ha a dombokon húzódó birkanyáj által kitaposott keskeny ösvényeken kószálunk a birtok közelében, már a február végi télben is érezni a napsütötte nedves föld illatát. Ideális hely annak, aki természetes körülményeket keres a kikapcsolódásra. Egyedülálló hangulata és panorámája van a Gelléri Vendégháznak és Borterasznak, ellátni a Kenesei partoktól Siófokon át Tihanyig, és közte ott fodrozódik a szomszédos Csopak-Füredi öböl vize. Egyszerűen csodálatos. El kell jönni ide! Kiváló borokat is kínál a házigazda Antal Gyula, de ha az aktív kikapcsolódást részesítjük előnyben, akkor megszervezi nekünk a vitorlázást, vagy akár a tereplovaglás lehetőségét is, kívánság szerint. Újabban kerékpárosok is gyakran vendégeskednek a házban. Bár egy 300 éves birtokon vagyunk, mégsem a változatlanság, sokkal inkább a fejlődés atmoszféráját érezni, hiszen a szőlősorok közepén modern, gondozott vendégház fogadja a pihenni vágyót. Sikeres pályázati támogatással 2015-ben nyitották meg a 300 négyzetméteres épületet és a hozzá kapcsolódó borteraszt. A három apartman öt szobája, nagy terekkel, társalgóval kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt családok, baráti társaságok részére, de kedvelt színtere munkahelyi összejöveteleknek is. Antal Gyula tulajdonostól megtudom, kellett két év, mire beindult és ismerté vált az új létesítmény. Azt adják az ide látogatóknak, amit vendégként maguk is elvárnának. Például abszolút gyermekbarát a hely, ami nem csoda annak ismeretében, hogy neki is hat gyermeke van, öt fiú és egy lány. Gyula ezt hangsúlyozza is, amikor a családi birtokról beszél. A család a csallóközből származik és mindig volt fiú örökös. 2025-ben lesz 300 éve, hogy a nemesi származású Felsőgelléri Antal család itt él felsőörsön, ennek tiszteletére nevezte el először a Pincészetet, majd a teljes létesítményt Gelléri Pincészet és Borterasznak.
Egészen pontosan 1725-től, datálható a család felsőörsi története. Az ősök a megtermelt bort 1945-ig bécsi borkereskedőknek adták el. Ezután jó pár évtized kihagyás következett, csak a vöröskőből épített családi borospince maradt meg. Kevés szőlőterülettel kezdte újjáéleszteni az ősök tevékenységét Antal Gyuláék a rendszerváltás után. Az örökölt és vásárolt területeken 1997-től, telepítenek szőlőt. A legújabb telepítésekkel együtt jelenleg 30 hektár szőlője van a családnak. Boraikkal 2002 óta szerepelnek a piacokon. Jelenleg 2000hl-es a pincészetük.
A vendégház és a pincészet állandó, egész éves nyitva tartással üzemel, de tervei között szerepel, hogy a borterasz is folyamatosan működjön, ehhez szeretnék megoldani a téliesítést és egy jól felszerelt, modern főzőkonyhát is kívánnak létesíteni a teraszhoz csatlakoztatva, most pályáznak erre is. Sikeres pályázattal most kezdődik a pincészet technológiai terének a megújítása, és az ugyancsak itt található 200 éves, vöröskőből készült pince kóstoló teremmé alakítása. Ezzel a terveknek még koránt sincs vége, mert a telephelyen lévő panziójukat is szeretnék felújítani, új szobákat kialakítani, a berendezéseket megújítani, családbarát szolgáltatásokat bevezetni. 
Antal Gyuláék vállalkozása kezdetben több területtel foglalkozott, a benzinkút működtetésével már rég felhagytak, a mezőgazdasági gépszolgáltatással is, ám szőlőtelepítést még ma is vállalnak, hiszen a szőlő a szenvedélyük. Gyula 68 éves, de ezt senki meg nem mondaná, hiszen fiatalos lendülettel, viszi a vállalkozást, legalább még száz esztendőre való tervei vannak, ezek középpontjában az egyre kiválóbb, éltető borral. Hangsúlyozza, nem zárkózik el a vörösbortól sem, sőt, újabban több vörös szőlőfajtát és a belőlük készült vörösbor kellemes élményét is kínálja az olaszrizling, szürkebarát, tramini, chardoney mellett a vendégeknek.

GELLÉRI PINCÉSZET LOGÓ

CÍMÜNK
Gelléri Pincészet
CSOPAK- VIN- 2000 Kft.
8229 Csopak, Kosuth Lajos út 116.
Adószám: 11855385-2-19

KAPCSOLAT
E-mail: info@gelleripince.hu
Kapcsolattartó neve: Antal Gyula
Tel: +36 30 500-7656
Web: www.gelleripince.hu